Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí
28.02.2024
Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí.V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti "stříbrných medailí". Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.
V individuálních disciplínách pak excelovala Tereza Buchtová v soutěži Vegetable carving K5, kde skončila jako nejlepší z celého pole. Tato disciplína spočívá ve vyřezávání pěti vybraných plodin po dobu tří hodin.
Historický úspěch a pochvala od komisařů
Účast českých kuchařů v soutěži by se neobešla bez podpory partnerů, mezi které se řadí i Tork, značka produktů a služeb pro profesionální hygienu. „Bez toho bychom se nemohli připravovat a samozřejmě se ani olympiády účastnit. Čtyři stříbrné medaile jsou pro český nároďák historický úspěch. Hodnocení komisařů bylo velmi dobré. Viděli velký posun v práci týmu od poslední soutěže v Lucembursku. To nám udělalo velkou radost,“ komentovat manažer českého týmu Tomáš Popp.
Obou hlavních disciplín – Restaurace národů a Chef’s table, se zúčastnilo 24 seniorských národních týmů (a o něco málo méně juniorských). V Restauraci národů každý tým, složený ze čtyř kuchařů a dvou cukrářů, představil během 6 hodin přes 100 tříchodových menu. V Chef’s table muselo každé družstvo za stejnou dobu připravit více než desítku sedmichodových menu.
Mezinárodní kongresové centrum ve Stuttgartu hostilo od 2. do 7. února současně s kulinářskou olympiádou oborový veletrh Intergastra, který navštívilo 88 tisíc lidí. Veřejnost měla za poplatek možnost ochutnat výtvory z hlavních soutěžních disciplín. Na místě olympiády bylo dočasně vybudováno 17 profesionálních kuchyní, kde soutěžní týmy připravily více než 7000 menu.
Příští kulinářská olympiáda se pravděpodobně uskuteční opět ve Stuttgartu v roce 2028. Mezitím, v listopadu 2026, je naplánován Světový pohár v Lucemburku.