• Home
  • Novinky
Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí
Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

28.02.2024

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí.

V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti "stříbrných medailí". Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

V individuálních disciplínách pak excelovala Tereza Buchtová v soutěži Vegetable carving K5, kde skončila jako nejlepší z celého pole. Tato disciplína spočívá ve vyřezávání pěti vybraných plodin po dobu tří hodin.

Historický úspěch a pochvala od komisařů

Účast českých kuchařů v soutěži by se neobešla bez podpory partnerů, mezi které se řadí i Tork, značka produktů a služeb pro profesionální hygienu. „Bez toho bychom se nemohli připravovat a samozřejmě se ani olympiády účastnit. Čtyři stříbrné medaile jsou pro český nároďák historický úspěch. Hodnocení komisařů bylo velmi dobré. Viděli velký posun v práci týmu od poslední soutěže v Lucembursku. To nám udělalo velkou radost,“ komentovat manažer českého týmu Tomáš Popp.

Obou hlavních disciplín – Restaurace národů a Chef’s table, se zúčastnilo 24 seniorských národních týmů (a o něco málo méně juniorských). V Restauraci národů každý tým, složený ze čtyř kuchařů a dvou cukrářů, představil během 6 hodin přes 100 tříchodových menu. V Chef’s table muselo každé družstvo za stejnou dobu připravit více než desítku sedmichodových menu.

Mezinárodní kongresové centrum ve Stuttgartu hostilo od 2. do 7. února současně s kulinářskou olympiádou oborový veletrh Intergastra, který navštívilo 88 tisíc lidí. Veřejnost měla za poplatek možnost ochutnat výtvory z hlavních soutěžních disciplín. Na místě olympiády bylo dočasně vybudováno 17 profesionálních kuchyní, kde soutěžní týmy připravily více než 7000 menu.

Příští kulinářská olympiáda se pravděpodobně uskuteční opět ve Stuttgartu v roce 2028. Mezitím, v listopadu 2026, je naplánován Světový pohár v Lucemburku.
TORK
osvezovac-vzduchu-nabidka
TORK