• Home
  • Novinky
Za úspěchy Národního týmu kuchařů stojí i značka Tork
Za úspěchy Národního týmu kuchařů stojí i značka Tork

Za úspěchy Národního týmu kuchařů stojí i značka Tork

22.11.2018

Členy Národního týmu kuchařů a cukrářů můžete pravidelně potkat v budově Národního zemědělského muzea v Praze, kde ve speciálně upravené místnosti probíhají alespoň dvakrát za měsíc jejich tréninky. Když se blíží soutěž, frekvence nácviků se zvyšují. Vše se odehrává před zraky veřejnosti, je to vlastně taková živá expozice. Pokrmy připravuje vždy celý tým – někdo pracuje na teplé, jiný na studené kuchyni a dezertech. Výsledkem je přibližně sto porcí, o které se poté rozdělí s pozvanými. Těmi jsou například kolegové z oboru nebo i komisaři světových soutěží. Cílem je získat inspiraci, setkat se s lidmi z oboru, vyslechnout si kritiku a při tom všem přemýšlet a pomalu dávat dohromady nápady na další soutěžní menu.

Letošním velkým úspěchem byla účast na světové kulinářské soutěži v Singapuru, kde se utkaly týmy Austrálie, Hongkongu, Thajska a dalších světových gastronomických velmocí. A jak český úspěch hodnotí Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů? „Je to souhra nás všech, týmová práce. Jsme pyšní na vynikající výsledky z poslední doby, na to, že jsme v dubnu v Singapuru zvítězili v kategorii Zlaté kuchařské umění. Kromě toho jsme si odvezli ještě bronzovou sošku lva, symbol Singapuru, když jsme v závěrečném klání porazili týmy z Taiwanu a Nového Zélandu.“

Za úspěšnou českou reprezentací v různých koutech světa stojí také jeden z partnerů týmu, značka Tork – výrobce a dodavatel produktů osobní hygieny, který nabízí nepřeberné možnosti hygienického vybavení také pro hotelové a restaurační kuchyně, bistra, bary a jiné potravinářské provozy.

Z pohledu nastavení hygienických standardů a systému organizace práce působil v Singapuru tým českých mužů a žen možná trochu jako zjevení. Komisaři totiž kromě výsledků hodnotili také právě úroveň hygieny, postupy při práci a celkový systém od prvního vybalení masa přes přípravu zeleniny až po závěrečnou prezentaci pokrmů.

Jako jediný soutěžní tým si Češi pod vedením kapitána týmu Jana Horkého přivezli na asijský kontinent kompletní výbavu do kuchyně: papírové ručníky a mýdla na ruce, univerzální papírové utěrky k otírání mokrých a mastných povrchů, ale také tzv. barevný program – utěrky z netkané textilie, které dokážou absorbovat velké množství vlhkosti, aniž by ji vypouštěly. Výborně se hodí, když například potřebujete udržet bylinky ve vlhku a nechcete se dočkat hnilobného procesu. Barevný program se dá použít analogicky jako barevná prkýnka na různé suroviny – červené utěrky na osušení masa, modré třeba na ryby. V neposlední řadě barevné rozlišení napomáhá předejít riziku křížové kontaminace.

Právě souhra talentu, nápadu, dokonalé organizace práce v kuchyni a báječná nálada v týmu byly ty správné ingredience, jak uspět a dosáhnout v tak prestižní soutěži na nejvyšší příčku.

„Sehraný tým je jedna věc, ale nešlo by to ani bez podpory partnerů. Máme díky nim skvělé podmínky na tréninky. Jedním z partnerů je i Tork, který nám dodává všechno, co se týká hygieny – mýdla, ručníky, utěrky z netkané textilie i ty nezbytné papírové. Díky tomu máme vždycky bezvadně uklizeno, to je v kuchyni základ. A musím říct, že naší úrovní hygieny a systémem práce v kuchyni byli komisaři v Singapuru ohromeni. Bylo to jedno z významných kritérií při hodnocení soutěžních týmů a my jsme i v tomto ohledu obstáli na jedničku s hvězdičkou,“ dodává Tomáš Popp.

V nejbližší době budeme Národnímu týmu kuchařů a cukrářů držet palce koncem listopadu, kdy se účastní Světového poháru v Lucembursku – 25. listopadu soutěží v teplé kuchyni, 26. listopadu 2018 zase ve studené. No a v roce 2020 čeká naše reprezentanty kuchařská olympiáda v Německu. Věříme, že se jim bude i nadále výborně dařit. A vařit.

 

Podívejte se, jak to Národnímu týmu šlape v kuchyni  https://youtu.be/4qTryfIBv-E

www.tork.cz

TORK
Tork utěrky 2 v 1 k drhnutí a čištění
TORK